Suomen ensimmäinen lannoitetuottaja

Olemme valmistaneet lannoitteita Suomen haastaviin viljelyoloihin lähes 100 vuotta. Juuri itsenäistyneen Suomen omavaraisuus oli heikkoa, maaperä köyhä ja kansa näki nälkää. Vuonna 1920 perustettiin valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat tuottamaan väkilannoitteita, joiden avulla nuori Suomi sai nostettua satomääriään ja tuotettua ruokaa kansalle.

Yara Suomen historia

Suuntana Eurooppa ja koko maailma

Yara Suomen tarina alkoi vuonna 1920, kun valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat perustettiin rikastuttamaan Suomen köyhää maaperää. Tehtaiden nimi muutettiin Rikkihappo Oy:ksi vuonna 1961 ja lopulta Kemira Oy:ksi vuonna 1972. Kemiran liiketoiminta laajentui yli 80 vuoden aikana lannoitteiden ja rikkihapon tuotannosta lukuisiin eri teollisuuskemikaaleihin.

Kemiran lannoiteliiketoiminnan kansainvälistyminen alkoi 1960-luvun lopulla lannoiteviennillä. Globaaliksi toiminta alkoi laajeta 1980-luvulla, kun Kemira teki ensimmäiset ulkomaiset yritysostot ostamalla lannoitetehtaita Iso-Britanniasta, Alankomaista, Belgiasta, Ranskasta ja Tanskasta. Vienti lisääntyi ja myyntikonttoreita perustettiin myös ulkomaille. Pienen valtion heikkoa tilannetta auttamaan perustetusta tehdastoiminnasta oli kehittynyt globaali vientiyritys.

Muutos Kemirasta Yaraksi

Kemira-konsernin liiketoimintarakenne uudistettiin 1990-luvulla, ja liiketoimintayksiköt yhtiöitettiin. Vuonna 1994 Kemiran osakkeet listattiin Helsingin Pörssiin. Kemira oli 1970-luvun lopulla erottanut lannoiteliiketoiminnan ja kemianteollisuuden toisistaan,  ja lannoiteliiketoiminta nimettiin Kemira Agroksi.

1990-luvun aikana Kemira Agro perusti yhtiöitä Baltiaan, Puolaan sekä Unkariin, ja yritysinvestointeja tehtiin myös Lähi-idässä ja Aasiassa. Samalla alkoi myös markkina-aseman rakentaminen uusilla markkinoilla. 

Vuonna 2004 Kemira Agro Oy irtautui Kemira Oyj:stä, muutti nimensä Kemira GrowHow:ksi ja listautui Helsingin pörssiin. Suomen valtio myi osuutensa Kemira GroHow:sta Yaralle, ja vuonna 2007 GrowHow'sta tuli maailman suurimman kivennäislannoitteiden tarjoajan, norjalaisen Yara International ASA:n tytäryhtiö.

Tänä päivänä Yara toimii kasvinravitsemuksen osaajana ja kehittäjänä, joka tarjoaa kestäviä ratkaisuja maatalouteen ja ympäristönsuojeluun. Toimintamme tavoitteena on, että Suomessa tuotetaan puhdasta ruokaa kannattavasti ja kestävästi. 

Yara-konsernin historia

Konsernin historia

Yara-konsernin historia alkoi vuonna 1905, kun Sam Eyde ja Kristian Birkeland perustivat yrityksen nimeltä Norsk Hydro. Yritys hyödynsi Norjan vesivoimavaroja tuottaakseen kivennäislannoitteita. Norsk Hydro kehitti ensimmäisenä maailmassa menetelmän, jonka avulla typpeä sidotaan ilmasta. Siirry konserni-sivuille tutustumaan Yaran historiaan tarkemmin.

Lue lisää